Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ignoramus et ignorabimus*

Υπαρχουν λέει 3 αλυτα αινίγματα, συμφωνα με τον Emil du Bois-Reymond, για τα οποια δεν ξέρουμε και δεν θα μάθουμε ποτέ.
Ενα απο αυτά ειναι και το "προβλημα της συνειδητοτητας".

(τελεια, αρα το μεγαλυτερο θεμα που αντιμετωπιζω καθημερινα, ειναι μεσα στα 3 αλυτα:P)


"....Ο Ράσελ υποστηρίζει πως η συνειδητότητα είναι η θεμελιώδης ιδιότητα που σχηματίζει τα πάντα, πιο θεμελιώδης και από το χώρο, το χρόνο ή την ύλη:

  1. Η συνειδητότητα εμφανίζεται παντού και σε όλες τις κλίμακες, όπως σε ζωντανούς οργανισμούς χωρίς νευρικό σύστημα όπως οι μέδουσες ως την κλίμακα των δομικών στοιχείων της ύλης, ακόμα και στο φως που οδεύει διαλέγοντας πάντα την πιο σύντομη, χρονικά, διαδρομή. Η έννοια της συνειδητότητας στις όλο και πιο μικρές κλίμακες ξεφεύγει από τη συνείδηση που εμφανίζει ο άνθρωπος και απλοποιείται αλλά δε μηδενίζεται. Υποστηρίζει δηλαδή πως η ανθρώπινη συνείδηση δεν εμφανίστηκε, ξαφνικά, ταυτόχρονα με τον ανθρώπινο νου, αλλά εξελίχθηκε μαζί με την πολυπλοκότητα του «μυαλού» που αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο, και συνεχώς εμπλουτίζεται με εμπειρίες και αναπαράγει όλο και πιο σύνθετες μορφές ώστε να τον κατανοεί, όπως και να κατανοεί και τον «εαυτό» που τη φέρει.
  2. Τα πάντα παίρνουν μορφή αποκλειστικά στη συνείδηση και μόνο μέσα σε αυτήν γίνονται αντιληπτά. Οτιδήποτε μπορούμε να καταλάβουμε είναι προβολές μέσα στο νου και ό,τι γνωρίζουμε είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας στο νου μας. Η εμπειρία του περιβάλλοντος ή του εαυτού προκύπτει στη συνείδηση ως μια μορφή που εμφανίζεται μέσα σε αυτήν (in-forming), μέσα από μια επεξεργασία που λαμβάνει χώρα στο νου και παράγει την πληροφορία (in-formation) ..."



συνεχίζεται....

1 σχόλιο:

  1. μαθηματικα Dani αρχισε να διαωαζεις μαθηματικα! Συγκεκριμενα, Αναλυση (πραγματικη και συναρτησιακη και μετα χωρους) και λιγη Γραμμικη Αλγεβρα! Μας χρωστας 2 ή 1 γιατι μου φαινεται πως μασ χρωστας 2 ακομα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή